با عرض سلام خدمت بازدید کنندگان محترم وبلاک کتابخانه عطاملک جوینی شهر نقاب
این هفته قصد دارم آخرین کتاب را که خوانده ام به شما معرفی کنم. جزیره اسرار آمیز اثر ژول ورن این کتاب به قدری زیبا نوشته شده که خواندن آن را به شما توصیه می کنم حال ویژگی خواندن این کتاب را برایتان توضیح می دهم. هنگام خواندن این کتاب دقیقا شما می توانید به طوری ذهنی در جزیره ناشناخته و اسرار آمیز با تمام اتفاقات جالب آن سفر کنید. یعنی حس شما هم مشابه کسانی است که در جزیره زندگی می کنند. که واقعا لذت بخش است شاید شما بگویید قبلا فیلم اش را دیده اید ولی داستان کتاب به کلی با فیلم های ساخته شده تفاوت دارد به طوریکه خواندن کتاب صدها برابر لذت بخش تر از دیدن فیلم اش است این در مورد خود من صادق بود. یکی دیگه از مزایای خواندن این کتاب بالا بردن امید به زندگی و حس کردن خداوند در اطرافتان است. ماجرای این کتاب این است که عده ای با استفاده از یک بالن از اسارت در یک شهر فرار می کنن ولی چون هوا طوفانی بوده به یکی از جزایر دور افتاده رانده می شن و اونجا با اتفاقات جالب و عجیبی رو به رو می شدن این کتاب زیبا را می توانید از کتابخانه امانت بگیرد.
معاونت برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد در اطلاعیه ای، از انتشار دفترچه حاوی اطلاعات شرکت در آزمون استخدامی 94 نهاد کتابخانههای عمومی کشور خبر داد.
به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، معاونت برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد در اطلاعیه ای ضمن اعلام زمان انتشار دفترچه حاوی اطلاعات شرکت در آزمون استخدامی نهاد کتابخانههای عمومی کشور در سال 1394، از متقاضیان شرکت در این آزمون دعوت کرد تا برای دریافت و مطالعه این دفترچه راهنما، به پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور به نشانی www.iranpl.ir مراجعه کنند. (اینجـــا)
این معاونت در ادامه اطلاعیه خود، خاطرنشان کرده است: با همکاری اداره کل فناوری اطلاعات نهاد نیز سامانه ای برای پاسخ به پرسشهای داوطلبان از تاریخ دوشنبه 18/4/94 به نشانیFAQ.iranpl.ir آماده پاسخگویی به ابهامات و سوالات احتمالی متقاضیان شرکت در این آزمون خواهد بود.
معاونت برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد در پایان این اطلاعیه یادآور شده: ثبت نام داوطلبان حائز شرایط شرکت در آزمون استخدامی 94 نهاد کتابخانههای عمومی کشور از تاریخ پنجشنبه چهاردهم خردادماه در سامانه سازمان سنجش آموزش کشور به نشانیwww.sanjesh.org آغاز می شود.
گفتنی است، استخدام نیروی کتابدار توسط نهاد کتابخانههای عمومی کشور از طریق برگزاری آزمون مشترک فراگیر و به صورت کتبی، توسط سازمان سنجش آموزش کشور در شهریور ماه سالجاری برگزار خواهد شد و اطلاع رسانی در خصوص استخدام، برگزاری آزمون ها و جزئیات آن، تنها از طریق پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور منتشر می شود.
به مناسبت ولادت حضرت علی اکبر و روز جوان جشن بزرگی در محل سالن ذوالفقار شهرستان جوین شهر نقاب با حضور مسئولان شهرستان و حضور حداکثری مردم و همچنین جناب آقای سبحانی فر نماینده محترم مجلس برگزار گردید. طی این مراسم که شامل برنامه های شاد و مفرحی بود اداره کتابخانه های عمومی شهرستان جوین حضوری فعال داشت و در این مراسم نیز از چهار نفر از جوانان نمونه عضو کتابخانه های عمومی عطاملک جونی و شادروان امیر مسروری تقدیر و از طرف اداره کتابخانه های عمومی شهرستان هدایایی به آنان اهدا شد. خانم غلامی رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان جوین و آقای فیضی مسئول کتابخانه عمومی عطاملک جوینی تشویق اعضای کتابخانه را در چنین مراسم بزرگی که با حضور اکثریت مسئولان و مردم شهرستان برگزار می شود. گام مهمی در جهت تشویق مردم به مقوله کتاب و کتابخوانی دانستند.
به گزارش لیزنا، عليرضا مختارپور دبیرکل نهاد متابخانه های عمومی، در یادداشت بيست و چهارم خود ضمن اشاره به برگزاري دومين نشست هم انديشي اساتيد كتابداري و مسئولان نهاد در روز دوشنبه بيست و يكم ارديبهشت و تاكيد بر همكاري گسترده ميان نهاد، دانشگاه ها و هيات هاي علمي رشته كتابداري (علم اطلاعات و دانش شناسي) ابراز اميدواري كرد آثار مثبت و نتايج اين هم انديشي بزودي در كتابخانه هاي عمومي ديده شود.
اطلاعيه آزمون استخدامي نهاد در هفته اول خردادماه از طريق سازمان سنجش كشور منتشر می شود
وي در ادامه با اشاره به آزمون استخدامي نهاد در سال جاري يادآور شد: اطلاعيه آزمون استخدامي نهاد در هفته اول خردادماه از طريق سازمان سنجش كشور منتشر و نيروهاي جديد از طريق اين آزمون و از ميان فارغ التحصيلان رشته كتابداري استخدام خواهند شد.
مختارپور همچنين در ادامه متذكر شده است: «كتابداران و همكاران انجمني و روستايي نيز در صورت داشتن مدرك تحصيلي كتابداري و با در نظر گرفتن امتياز بر اساس سابقه خدمت در نهاد، در اين آزمون شركت خواهند كرد. ضمن آنكه كتابداراني كه به دليل دارا نبودن مدرك تحصيلي امكان شركت در اين آزمون را پيدا نكنند يا در آزمون شركت كرده و موفق به قبولي نشوند همچنان در نهاد مشغول به خدمت خواهند بود و به هيچ وجه امنيت شغلي آنان مورد خدشه واقع نخواهد شد.»
روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور با صدور اطلاعیه ای توضیحاتی در خصوص پذیرفته شدگان در نتیجه بررسی شکایات آزمون 91 عنوان کرد.
به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، مطابق این اطلاعیه روند قانونی جذب تمام 282 نفری که اعتراض آنها در کمیته بررسی شکایات آزمون 91 پذیرفته شده است، در حال انجام است و هیچ تغییری در این تعداد صورت نگرفته است.
اطلاع رسانی در خصوص استخدام، برگزاری آزمون ها و جزئیات آن، تنها از طریق پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور منتشر می شود. یادآور میشود در صورت مشاهده هرگونه اخباری در این خصوص، با مراجعه به این پایگاه (www.iranpl.ir) از صحت و درستی آن با خبر شوید.
مدیرکل پژوهش و نوآوری نهاد، منابع آزمون استخدامی 94 نهاد کتابخانه های عمومی کشور را اعلام کرد.
به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، محمد جوهرچی مدیرکل پژوهش و نوآوری، منابع آزمون استخدامی سال 1394 نهاد کتابخانه های عمومی کشور را اعلام کرد.
پیش از این دکتر امین متولیان معاون برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد در گفتگو با روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، از برگزاری آزمون استخدامی این نهاد در نیمه اول شهریور ماه سال جاری خبر داده بود.
گفتنی است با توجه به برگزاری آزمون استخدامی نهاد کتابخانه های عمومی کشور از طریق برگزاری آزمون مشترک فراگیر و به صورت کتبی، توسط سازمان سنجش آموزش کشور، اطلاعرسانی در خصوص نحوه ثبت نام آزمون استخدامی نهاد در سال 94 و جزئیات شرایط عمومی و اختصاصی از طریق اطلاعیه سازمان سنجش اعلام خواهد شد.
محمد اله یاری فومنی از آغاز فرآیند رصد و جمع آوری فهرست تازه های نشر از روز نخست برگزاری بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با توجه به وعده دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، جهت اختصاص بودجه حاصل از صرفه جویی عدم حضور نهاد در این دوره از نمایشگاه خبر داد.
به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، محمد اله یاری فومنی معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کشور ضمن اعلام این مطلب اظهار داشت: پس از پایان تهیه فهرست تازه های نشر، فهرست عناوین در اختیار کتابداران قرار خواهد گرفت تا آنها با توجه به شناختی که از نیاز مخاطبان و جغرافیای فرهنگی کتابخانههای خود دارند، اقدام به انتخاب کنند.
وی در ادامه، ضمن اشاره به سیاست راهبردی نهاد در خصوص تجهیز ویژهی بخشهای کودک و نوجوان کتابخانههای عمومی خاطر نشان کرد: در فرآیند رصد و تهیه فهرست، کتاب های کودک و نوجوان در اولویت است و حداقل 50 درصد عناوین پیشنهادی به کتابداران، مربوط به این حوزه خواهد بود.
اله یاری همچنین اضافه کرد: پس از تجمیع درخواستهای کتابداران، بلافاصله مراحل سفارش، دریافت و ارسال منابع به کتابخانهها آغاز می شود.
معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد در پایان با ابراز امیدواری نسبت به همکاری ناشران کشور تصریح کرد: امیدواریم با همکاری موثر اهالی نشر کشور در تحویل به موقع منابع، ثمرات این اقدام فرهنگی نهاد، در رابطه با عدم حضور در نمایشگاه کتاب امسال، به نفع تهیه کتاب و تجهیز کتابخانه ها، بیش از پیش نمود پیدا کرده و سایر دستگاه ها نیز برای الگوبرداری از این اقدام ترغیب شوند.
به منظور دفاع از مردم مظلوم یمن و محکوم کردن تجاوز وحشیانه آل سعود به کشور یمن همایشی در مورخه پنج شنبه 1394/02/03 در محل مسجد جامع شهر نقاب برگزار گردید. که اداره کتابخانه های شهرستان جوین نیز در این مراسم شرکت نمودند.
پیشنهاد مطالعه به مناسبت بزرگداشت سالروز شهادت آیت الله مطهری
به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، اداره کل امور فرهنگی نهاد همزمان با فرارسیدن سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم، اداره کل امور فرهنگی نهاد پوستر معرفی مجموعه کتاب های این معلم شهید را با عنوان «مرتضی مطهری» منتشر کرده است که علاقه مندان می توانند با مراجعه به کتابخانه های عمومی سراسر کشور این کتاب ها را امانت گرفته و مطالعه کنند.
ضمن آرزوی قبولی کنکوری های عزیز به اطلاع می رساند .کتابخانه عمومی عطاملک جوینی از طریق سنت زیبا و حسنه اهدای کتاب بیش از 80 نسخه کتاب تستی و کمک درسی جدید رشته های ریاضی ، تجربی و علوم انسانی چاپ سال های 1391 تا 1393 را تهیه و پس از آماده سازی و ثبت کتاب ها، آنها در مجموعه کتابخانه قرار داده است اعضای محترم کتابخانه می توانند جهت امانت گرفتن کتب مذکور به کتابخانه عمومی عطاملک جوینی مراجعه نمایند .
دنیای مجازی و جاذبه هایش ،او را هم از ما گرفته ! اما او همچنان صبور و مهربان منتظر روزی است که برگردیم و دوستی مان را از سر بگیریم.
بهترین راه برای اطمینان از آینده ی فرزندتان این است که او را عادت بدهید ، کتاب بخواند ، انسان های اهل مطالعه از بسیاری مشکلات دور هستند ، اما با وجود دنیای مجازی، کتاب در حال کم رنگ شدن است و باید از خانه های مان شروع کنیم تا عادت به مطالعه آن هم باکتاب را دوباره به فرزندانمان برگردانیم. بهترین زمان برای مطالعه را انتخاب کنید شما الگوی فرزندان تان هستید و فرزندان آینه شما. بهتر است شما برای مطالعه تان برنامه ریزی کنید و به طورکلی روزانه یک ساعت معین را به این امر اختصاص دهید. در واقع مناسب ترین موقعیت برای مطالعه، زمانی است که فرزندانتان در کنار شما هستند. هیچگاه در زمان خواب و با کسالت مطالعه نکنید. به نوعی می توان گفت فرهنگ سازی در زمینه مطالعه در یک خانواده ایرانی، زمینه افزایش فرهنگ خانواده فراهم می کند. مکانی خوب برای یادگیری خوبیها ممکن است شما در حال حاضر نتوانسته باشید بهترین مکان مطالعه را در محل زندگی خود پیدا کنید. او وقتی شما را حین مطالعه در مکان مناسبی نمی بیند به نوعی موقعیت یابی اش را برای مطالعه از دست می دهد. به نوعی می توان گفت، این امر باعث می شودکه او سردرگم شود.
شما نباید در مکان های نامناسبی مثل سر میز شام، مقابل تلویزیون، درحضور جمع یا درمهمانی مطالعه اش را انجام دهید، این امر عادت های نامناسبی را در فرزندتان بوجود می آورد. در واقع با حضور در محیطی که تمرکز از بین نرود می توان یک مطالعه مفید داشت. شیوه ای که شما برای مطالعه تان تعیین می کنید، باعث می شود فرزند شما الگوی مناسبی برای مطالعه اش داشته باشد. کتاب نقشه زندگی یادمان باشد کتابها تاثیر گذارند و در مواردی هر فرد شیوه زندگی اش را از کتابها اقتباس می کند. شما با کتابهایی که به فرزندتان پیشنهاد می دهید، غیر مستقیم نقشه زندگی او را ترسیم می کنید. در واقع این کتابها چراغ راه او را روشن می کنند و باعث می شود خودش در این مسیر یافته های ارزنده تری پیدا کند.
چرا مطالعه می کنید؟ برای مطالعه کتابهایتان هدف تعیین کنید. این امر باعث می شود که فرزند شما هم مطالعه خود را علاوه بر کتب درسی در خط فکری خاصی حرکت دهد. در واقع در مسیر مطالعه دست اندازهایی است که اگر فرد هدف نداشته باشد ممکن است با دیدن فرازو نشیب ها بی خیال قصه شود. هدف هر چه بیشتر راه را زیبا و روشن می کند. یادتان باشد فرزند شما، مخصوصا در سالهای اول زندگی شما را می بیند. او آنچه شما انجام می دهید درک می کند و در آینده نزدیک خواهید دید که او خود شما شده است حتی اگر در دیدگاه هایش با شما تفاوت داشته باشد. به نوعی می توان گفت بهترین عادات را برای مطالعه انتخاب کنید، این امر کمک می کند تا شما بهترین روزگار را با کتابهایتان سپری کنید. به دنبال شریک بگردید همیشه می گویند شراکت خوب نیست اما در مورد مطالعه کردن سعی کنید برای خودتان یک شریک پیدا کنید. به طور مثال زمانی که قرار است یک کتاب را مطالعه کنید، در کنار هم بودن باعث می شود ایده ها و پیشنهادات تان را در اختیار هم قرار دهید. اگر شما زمانی را در نظر بگیرید تا در مورد مباحث کتاب بحث می کنید، این مطالعه مثمر ثمر خواهد بود. یک نکته حائز اهمیت این است که اگر این شراکت را با فرزندتان انجام دهید، مطمئنا او را به کتاب وابسته تر خواهید کرد. یادگاری هایی از یک کتاب یادداشت برداری از موارد مطالعه شده و دسته بندی آنها کمک می کند تا شما اطلاعات مفیدی از آنچه خوانده اید جمع آوری کنید. در واقع شما با این کار کمک می کنید فرزندان تان بتوانند از این مطالب دسته بندی شده استفاده کنند. علاوه بر این او هم یاد می گیرد از همین حالا آنچه را می خواند،حفظ کنید. منبع: تبیان
متاسفانه مردم در سال چندین بار برای غذاهایی مانند پیتزا هزینه میکنند اما حاضر نیستند نصف این هزینه را صرف خرید کتاب کنند.
عادل فردوسیپور با اشاره به اهمیت نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اظهار کرد: همان طور که همه میدانند سرانه مطالعه در کشور بسیار پایین است و شاید یکی از دلایل آن بیتوجهی مردم به کتاب است. حال در چنین شرایطی ایجاد فضای مانند نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تمام نظرها را به سمت این کالای مهم فرهنگی جلب میکند.
وی ادامه داد: بدون شک نمایشگاه کتاب بستری برای تشویق مردم به کتابخوانی است و میتواند عاملی برای آشتی مردم با کتاب و کتابخوانی باشد.
فردوسیپور با غیرمنطقی خواندن دلایل کاهش سرانه مطالعه گفت: کتابخوانی یک فرهنگ است و کاهش مطالعه به دلیل از بین رفتن این فرهنگ در جامعه است و هیچ دلیل دیگری ندارد، زیرا دلایلی مانند گران بودن قیمت کتاب غیرمنطقی است و قیمت کتاب از قیمت یک پیتزا هم ارزانتر است.
وی ادامه داد: مردم به طور عادی در سال چندین بار برای غذاهایی مانند پیتزا هزینه میکنند اما حاضر نیستند نصف این هزینه را صرف خرید کتاب کنند. همان طور که گفتم موضوع مطالعه نیاز به فرهنگسازی دارد و برای حل این موضوع همه ارگانها مانند رسانه، دولت، مردم و آموزش و پرورش باید دست در دست هم دهند و این موضوع را حل کنند.
مجری و تهیهکننده برنامه ۹۰ در بخش پایانی صحبتهایش با اشاره به حضور در نمایشگاه کتاب تهران اظهار کرد: بدون شک امسال نیز مانند سالهای گذشته در نمایشگاه حضور پیدا خواهم کرد و یک کتاب جدید برای نمایشگاه بیست و هشتم دارم که در طول برگزاری نمایشگاه رونمایی خواهد شد.
بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از تاریخ ۱۶ تا ۲۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ در مصلی بزرگ امام خمینی (ره) برگزار میشود.
علیرضا مختارپور، در گفتگو با روزنامه ایران تأکید کرد: تا وقتی قبح کتاب نخواندن را نشان ندهیم موفق به تبدیل آن به ضرورت نخواهیم شد.
به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد در گفتگو با روزنامه ایران به تشریح مسائلی پیرامون دلایل عدم حضور نهاد کتابخانه ها در بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، ضرورت و سیاست تجهیز کتابخانه های نهاد، اهمیت و وضعیت حال حاضر مطالعه در کشور پرداخت. متن کامل این گفتگو در ادامه آمده است:
به تازگی یادداشتی از شما منتشر شده که بر اساس آن نهاد کتابخانههای عمومی کشور تصمیم گرفته در نمایشگاه کتاب غرفهای نداشته باشد. این در حالی است که در سالهای گذشته این نهاد حضور چشمگیری داشت. علت غیبت امسال نهاد با توجه به اینکه بزرگترین نهاد درعرصه کتاب و کتابخوانی است، چیست؟
نمایشگاه کتاب، نمایشگاه عرضه، معرفی و خرید کتاب است. نهاد کتابخانهها که کتابی منتشر نمیکند که در آن شرکت کند. بنابراین همانطور که میبینید حضور ما با مأموریت نمایشگاه چندان همخوانی ندارد. تنها میماند اینکه فعالیتهایمان را معرفی کنیم. برای معرفی کتابخانهها یا ترویج کتابخوانی نیز به هزینههای چند صد میلیونی و حتی گاهی بسیار بالاتر نیازی نیست و با پخش بروشور در زمان برگزاری نمایشگاه میتوان آن را انجام داد. از آن طرف نمایشگاه بویژه در دوره فعلی با کمبود جا مواجه است چرا که قسمتهایی از صحن زیر بار است. در نتیجه محدوده کمتری در اختیار شرکتکنندگان آن برای برپایی غرفه قرار دارد. در این فضای محدود چرا نهاد جای خود را به چند مؤسسه دیگر نشر ندهد؟ ما امسال غرفه نخواهیم داشت و ترجیحمان بر این است که هزینه فوق را به خرید کتاب برای تجهیز کتابخانههای نهاد اختصاص بدهیم. خوشبختانه خبرگزاریها و روزنامهها همکاری بسیار خوبی با ما دارند. بنابراین ما از فضای کافی برای تبلیغات و ترویج برخوردار هستیم و نیازی نیست که به فرض بیش از یک میلیارد تومان خرج کنیم تا غرفهای به نام نهاد برپا شود. در شرایطی که دولت با کمبود بودجه و مشکلات مالی و تحریم روبهرو است ما هم باید به سهم خودمان از باری که بر دوش دولت است، کم کنیم. خوشبختانه با برقراری انضباط مالی و صرفهجویی در هزینههای سال ٩٣، در وضعیت حقوق کتابداران بهبودی صورت گرفت که موجب افزایش امید در میان این فعالان عرصه فرهنگ شد و امیدواریم در سالجاری نیز اقدامات مؤثرتری در زمینه ارتقای سطح کیفی و کمی خدمترسانی به جامعه فرهنگی و بهبود وضعیت معیشتی کتابداران صورت دهیم.
اشاره کردید که نهاد فعالیتی درعرصه نشر ندارد و بهتر است جای خود را به انتشاراتیها بدهد. در دوره مدیریت قبلی نهاد، مؤسسه نشر داشت و اتفاقاً با نقد بسیاری از سوی ناشران هم مواجه بود. ماجرای این مؤسسه به کجا رسید؟ در اساسنامه نهاد آمده که وظیفه این سازمان تأسیس، تجهیز و ارائه خدمات کتابخوانی است. در اساسنامه مذکور وظیفهای با عنوان نشر کتاب تعریف نشده. نهاد کتابخانهها یا مؤسساتی که کتابخانه دارند به جای انتشار آثار باید از ناشران کتاب بخرند تا هم مردم دسترسی به کتاب داشته باشند و هم اینکه ناشران قدری تقویت شوند. حالا اگر در این شرایط نهاد مؤسسه نشر بزند و هر کتابی را که میخواهد خود منتشر سازد چه میشود؟ کتاب را منتشر کنم بعد آن را از خودم بخرم و در نهایت در کتابخانهام بگذارم. اینکه اقدام درستی نیست! آن هم در شرایطی که به واسطه دلایلی نظیر شمارگان بسیار پایین کتابها، ناشران ما بسیار ضعیف هستند. من هفته اول که به نهاد آمدم گفتم که ما دیگر رقیب ناشران نیستیم. البته نشر را تعطیل نکردیم که باید دربارهاش توضیحی بدهم تا سوءتفاهم نشود. ما تعدادی کتاب تخصصی برای آموزش ضمن خدمت کتابداران نهاد نیاز داریم و تنها در حد رفع نیاز داخلی کارکنان خود و با شمارگان پایین کتابهای مذکور را منتشر میکنیم غیر از این کتاب دیگری منتشر نخواهیم کرد.
در شرایط فعلی که هم مشکلات مالی گریبان نهاد را گرفته و هم کمبود فضا، تجهیز کتابخانههای نهاد به چه طریقی انجام میشود؟
در پاسخ به سؤال شما باید اشارهای به کتابخانههای نهاد داشته باشم. جالب است بدانید در برخی از این کتابخانهها حدود 80 درصد قفسهها به هیچ وجه مراجعهکننده ندارند. البته این شامل همه کتابخانهها نیست و نمیشود حکم کلی داد. ممکن است یک کتابخانه در منطقهای باشد که مراجعهکننده آن بیشتر خانمهای خانهدار باشند. حالا تصور کنید ما کتابهای تخصصی و فوقتخصصی در این کتابخانهها بگذاریم. مسلم است که مخاطبی نخواهند داشت و در زمره همان قفسههای مملو از کتابی قرار خواهند گرفت که کسی به سراغشان نمیرود. مراجعه و بررسی شخصی من نشان داده که در اغلب کتابخانهها کتابهای تخصصی مخاطبی ندارند.
با این تفاسیر مبنای خرید کتاب برای تجهیز کتابخانههای نهاد بر اساس مخاطب سنجی هر یک از کتابخانههاست؟
نخستین برنامه نهاد در این زمینه این است که دیگر هیچ کتابی را برای همه کتابخانهها و به صورت یکسان خریداری نکنیم. نهاد 100 کتابخانه درجه یک دارد. علاوه بر آن 31 کتابخانه مرکزی هم دارد که روی هم رفته 131 کتابخانه میشود. از آنجا که به این کتابخانهها محققان و دانشجویان میروند پس کتابهای تخصصی باید در آنها باشد. بنابراین آنها را فراتر از کتابخانههای دیگر و با کتابهای تخصصی تجهیز خواهیم کرد. از این کتابخانهها که بگذریم، مخازن کتابخانههای عمومی همان طور که از اسمشان برمیآید باید دربردارنده کتابهای عمومی و آثاری باشند که مورد استقبال عموم مردم هستند. از این رو هماکنون مبنای خریدهایمان بر شرایط مکانی و مخاطبان کتابخانهها است. آن چیزی که برای ما مهم است تجهیز کتابخانهها بر اساس سطح سواد و نیاز مناطقی است که کتابخانهها در آنها دایر شدهاند. همان اوایل مدیریت نهاد، سفری به ارومیه داشتم و متوجه کمبود کتابهای آذری در کتابخانههای ارومیه شدم. باید مناطقی مانند مناطق عرب نشین، کردنشین و آذری نشین به کتابهایی که به زبان آنان باشد تجهیز شوند. کتابخانه های این مناطق باید متناسب با زبان و فرهنگ آنان باشند. از این رو معتقدم که نمیشود در دفتر مدیریت بنشینیم و حکمی واحد برای تمام کتابخانهها بدهیم و بگوییم همه زبانها، قومیتها و مذاهب باید کتابهایی یکسان را بخوانند.
پس اینکه برای تمام کتابخانههای نهاد کتابهای یکسان نمیخرید تنها به علت کمبود بودجه نیست، بلکه به دلیل نکتهای است که به آن در بحث نیازسنجی اشاره شد.
بله، نهاد حتی اگر بودجه کافی هم داشته باشد باز برای تمام کتابخانههای خود کتابهای یکسان نمیخرد. اگر ما به این نتیجه برسیم که درصدی از قفسههای کتابخانههای ما حتی مراجعهکننده ندارد و از آن سو با کمبود جا برای کتابهای جدید نیز روبهرو باشیم، عقل حکم میکند که چارهای بیندیشیم. در تمام دنیا قوانینی وجود دارد که بر اساس آن معتقدند یکسری از کتابها حتی اگر مراجعهکننده نداشته باشند نیز باید در کتابخانهها موجود باشند، به عنوان نمونه در تمام کتابخانهها قفسه مربوط به کتابهای فرهنگ موجود است. در هر کشوری با توجه به مذهب شان در کتابخانههایشان کتابهایی از دین و مذهب آنان در قفسهها دیده میشود اما این کتابها مگر چند درصد از کل کتابخانه هستند؟ در نهایت 5 تا 10 درصد.
این خرید گزینشی منجر به محرومیت مخاطبان شهرستانی از تازههای نشر نمیشود؟ بویژه که سیستم توزیع در شهرستانها ناکارآمد است و از سویی در بسیاری از مناطق کشور حتی کتابفروشی وجود ندارد. این مسأله بویژه حالا که مشکلات اقتصادی توان خرید کتاب را کاهش داده بیشتر خودنمایی میکند. برای این مسأله چه تدبیری درنظر گرفتهاید؟ امکان خرید از تمام تازههای نشر که به هیچ وجه مقدور نیست. در پاسخ به این سؤال کاری به برنامههای سال 94 نهاد ندارم و مبنا را بر سال 93 میگذارم. در سالی که گذشت مبلغی کمتر از صد و 10 میلیارد تومان کل کمکی بود که مجلس به نهاد کرد. همانگونه که میدانید برای نهاد بودجه ردیفی در نظر گرفته نشده. این در حالی است که 6 هزار و 500 پرسنل در سراسر کشور مشغول فعالیت در نهاد هستند. اگر حقوق، مزایا و حتی هزینه نگهداری ساختمانهای نهاد را در نظر بگیرید متوجه خواهید شد که مبلغ یاد شده حتی کفاف این هزینهها را هم نمیدهد. تازه این در صورتی است که حقوق کتابداران روستایی ما حداکثر 250 هزار تومان و حقوق کتابداران شهری هم بین 600 تا 700 هزار تومان است. جالب است بدانید با این هزینههایی که نهاد برعهده دارد و با وجود اینکه فعالیت ما کاملاً فرهنگی است حتی از معافیت یا تخفیف آب، برق و گاز هم هنوز برخوردار نیستیم. من این مسأله را برای نمایندگان محترم مجلس توضیح دادم. حالا فرض کنید در سال 93، 72 هزار عنوان کتاب منتشر شده و از این 72 هزار عنوان فرض را بر این بگذاریم که 42 هزار عنوان آن تجدید چاپ باشد. حدود 30 هزار عنوان میماند و ما قصد خرید آنها را داریم. از خود بپرسید که در هر قفسه چه تعداد کتاب جا میشود! متأسفانه جایی برای این کتابها وجود ندارد. تازه این در شرایطی است که از لحاظ مالی با مشکلات فعلی روبهرو نباشیم.
در کشورهای دیگر با مشکل کمبود فضا چه میکنند؟
در کشورهای دیگر معمولاً یا کتابخانهها را توسعه میدهند یا «وجین» را زیاد میکنند. بر اساس قاعده وجین اگر کتابی در طول سال از فلان مقدار مشخص کمتر مراجعهکننده داشت میتوان آن را از قفسهها حذف کرد. البته معمولاً حدود سه سال صبر میکنند. حالا با فرض اینکه کتابهای مذکور را از کتابخانهها حذف کردهایم به من بگویید که باید با آنها چکار کنیم! آن هم در شرایطی که کتابهای مذکور اغلب نو هستند و شرایط آنها به گونهای نیست که بتوانیم آنها را تبدیل به خمیر کنیم، حتی به کتابفروشی هم نمیتوان فروختشان چرا که اگر مردم کتاب میخریدند که وضع نشر به این صورت نبود. شاید بگویید که چرا کتابها را به مدارس اهدا نمیکنید؟ در پاسخ به این سؤال هم باید بگویم که از وقتی که نمایشگاه یاد یار مهربان برپا شده من در ستاد برگزاری آن بودهام. هر سال معمولاً شهرداری با کمک وزارت ارشاد حدود 2 میلیارد تومان کتاب به مدارس کمک میکند. در خاطرم هست در یکی از سالها گروههایی برای بررسی به مدارس فرستادیم و متوجه شدیم که اغلب آنها حتی کارتنهای کتابی را که برایشان فرستادهایم باز هم نکردهاند و کتاب ها از کمبود جا به انباری مدرسه منتقل شدهاند. همان طور که دیدید زنجیرهای از مسائل به هم پیوسته منجر به آن شده که نتوانیم کتابخانه را بر اساس تازههای نشر به روز کنیم.
به این نکته اشاره کردید که بررسی خواهید کرد در هر کتابخانهای بیشتر چه کتابهایی مطالعه میشوند یا حتی کدام کتابها مراجعهکننده ندارند. سامانهای که به تازگی در نهاد راهاندازی شده در همین راستا است؟
بله. در سامانه «سامان» که در ایام نمایشگاه رونمایی میشود به این مسأله پرداخته میشود. البته این سامانه داخلی است منتها نتایج آن را در صورت نیاز در اختیار محققان، پژوهشگران و متولیان فرهنگی کشور نیز قرار خواهیم داد. این سامانه تمام کتابخانههای ما را به شبکهای واحد متصل میکند و با استفاده از آماری که از طریق آن در اختیارمان قرار میگیرد از فعالیت روزانه اعضای کتابخانهها با خبر خواهیم شد. در سامانه مذکور براحتی میتوانیم ببینیم که هر روز چه کتابهایی امانت گرفته میشود حتی از این طریق میتوانیم از آمار پرمخاطب و کم مخاطبترین آثار نیز با خبر شویم.
شما از جمله افرادی بودید که از همان ابتدا با صراحت از سرانه مطالعه پایین در کشور گفتید و انتقاد کردید!
از روزی که به نهاد کتابخانههای عمومی آمدهام گفتم که کتابخوانی در کشور ما شرایط خوبی ندارد. با توجه به سه شاخصهای که از آنها خواهم گفت؛ معتقدم که سرانه مطالعه در کشور ما پایین است. کتابخوانی، مطالعه و کتابخانههای ما اوضاع خوبی ندارند و ما باید واقعیت را بپذیریم و برای آن چارهای بیندیشیم.
از آن سه نشانه که معتقدید بر اساس وجود آنها سرانه مطالعه در کشورمان پایین است بگویید!
در پاسخ به سؤال شما باید بگویم اگر کتابخانهها در کشوری رونق داشته باشند حداقل یکی از سه نشانهای که به آنها اشاره میکنم باید موجود باشند. نخستین نشانه بالا بودن شمارگان کتابها است. ترجمه انگلیسی آخرین کتاب موراکامی هفته قبل در کشورهای اروپایی یک میلیون شمارگان داشته و فروش هم رفته است. این در حالی است که شمارگان متوسط کتاب در کشور ما بین 500 تا 700 نسخه است. البته همین تعداد هم جای بحث دارد چراکه شمارگان کتابهای کمک درسی را هم جزو آمار حساب میکنند. در حالی که در بسیاری از کشورها کتابهای کمک درسی را جزو آمار مذکور حساب نمیکنند. مؤسسات نشر اوضاع خوبی ندارند و اغلب در آستانه خطر تعطیلی قرار دارند. عامل دوم میزان مراجعه مردم به کتابخانههاست. حالا که مردم کتاب نمیخرند به طور طبیعی باید به کتابخانهها بروند. در این شرایط کتابخانهها باید مملو از مراجعهکننده باشند. اما در شرایط فعلی سالن کتابخانههای ما به جای کتابخوانان در اختیار به اصطلاح پشت کنکوریها و دانشجویان قرار گرفته است. در کشور ما طبق استانداردهای بینالمللی باید حداقل 25 میلیون نفر عضو کتابخانهها باشند.
در حال حاضر اعضای کتابخانهها چند نفر هستند؟
تعداد اعضای کتابخانههای در داخل کشور حدود 2 میلیون و 500 هزار نفر است. شما ببینید این رقم چقدر از آن حداقل استانداردی که به آن اشاره شد دور است. باید بر اساس استانداردها در کتابخانههای سراسر کشور 300 میلیون نسخه کتاب باشد اما حدود 40 میلیون جلد است! ما آمار مذکور را منتشر کرده و در اختیار علاقهمندان میگذاریم. در اواخر بهمن سال 92 دو میلیون و 531 هزار عضو و 38 میلیون جلد کتاب داشتیم. تعداد کتابهای امانتداده شدهمان نیز برابر با 31 میلیون جلد در یک سال بوده است. شاخص سوم، برقراری گفتمان کتاب و مطالعه است. این گفتمان به این معناست که وقتی مردم صحبت میکنند غلبه صحبتهایشان با کتاب و کتابخوانی باشد. یعنی مسئولان که حرف میزنند ارجاع به کتاب بدهند. در رسانه که نگاه میکنید رد پای پر رنگی از کتاب ببینید. در سینما و تلویزیون نیز کتاب ببینید. این در حالی است که اگر در طول پنج سال گذشته فیلمهای سینمایی و سریالهای کشورهای اروپایی را ببینید به جرأت ادعا میکنم که در بیش از 80 درصد آنان موضوع مذکور را میبینید. اما در کشور خودمان هنوز تنها فیلمی که اقبال عمومی پیدا کرده و در آن موضوع کتاب و کتابخوانی بوده همان فیلم «هامون» متعلق به حدود 25 سال قبل است. در اغلب سریالها و فیلمهای خارجی در زندگی شخصیتهای فیلم کتاب به وضوح دیده میشود. اما در سریالهای ما سالها بحث بر سر این بود که اگر کتابی را در فیلمی نشان بدهیم؛ ناشر آن حق تبلیغات خود را میدهد یا نه! در کشورهای دیگر شرایط برعکس است. مردم باید از کتاب به یکدیگر بگویند؛ نه اینکه تنها قفسههایی تصنعی از کتاب در خانههایمان بگذاریم. فرهنگ کتابخوانی باید در میان جامعه نهادینه شود. مردم ما که کتاب نمیخوانند و نزد رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس رفتم و گفتم به کدام وزیر به علت مطالعه بیشتر رأی اعتماد دادهاید؟ ما باید کتابخواندن را به رخ جامعه بکشانیم. باید به مردم نشان بدهیم که کتابخواندن فضیلت است. متأسفانه در کشور ما کتابخوانی فضیلت ندارد. اما خریدن گوشی تلفن همراه جدید فضیلت دارد. اگر جوانی گوشی تلفن همراهی قدیمی داشته باشد خجالت میکشد اما اگر کتاب نخواند به هیچ وجه مهم نیست. سال گذشته خبرنگار تلویزیون از مسئولان اجرایی پرسید که چه کتابی خواندهاید؟ یکی از مسئولان محترم در جواب او گفت که من 5 سال است که هیچ کتابی نخواندهام. فردی که این برنامه را ببیند چه نتیجهای میگیرد! حتماً پیش خود میگوید میشود کتاب نخواند و مسئول هم شد! شما در کدام برنامه تلویزیونی دیدهاید که پدر و مادر فرزندشان را به کتابخانه ببرند؟ اصلاً توجهی به این مسأله نمیشود. بله در روزنامههای ما یک صفحه معرفی کتاب وجود دارد که آن هم تبدیل به کلیشه شده است. ابتدای انقلاب شمارگان کتابهای ما 50 هزار نسخه بود. اما حالا از این خبرها نیست. کسی کتاب نمیخرد و نمیخواند. حتی موضوعات مرتبط با کتاب هم دیگر دغدغه مردم نیستند. زمانی مسائل مربوط به نشر و ممیزی مسأله بود اما هماکنون آنها هم اهمیتی ندارند.
با توجه به سابقهتان در عرصه کتاب چه پیشنهادی برای حل این مشکلات دارید؟
به طور قطع شکستن این فضا از عهده یک یا دو نهاد خارج است. در مرحله نخست باید از مدارس آغاز شود. ما در نهاد شورایی برای برنامه 6 ماهه توسعه داریم که پیشنهادهای خود را مطرح کرد. یکی از مسائلی که در کشورهای موفق از نظر کتابداری رعایت شده این است که به مسأله کتاب و کتابخوانی از همان سال نخست تحصیل بهای بسیاری میدهند. از کودک میخواهند که برود تحقیق کند که از فلان موضوع چند کتاب در کتابخانه مدرسه وجود دارد. به کتابدار هم میگویند زمانی که فلان کودک مراجعه کرد فلان کتابها را در اختیارش بگذار. کودک باید از روی عکسها برای بچهها کتاب را توضیح بدهد چون هنوز قدرت خواندن و نوشتن ندارد. اما در کشور ما حتی دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکترا هم اهل مطالعه خارج از درس نیستند. ما مراجعه به کتابخانهها نداریم. این مسأله باید حل شود. همه تلاشم این بوده که این درد را گوشزد کنم.
خطاب به آموزش و پرورش چه پیشنهادی دارید؟
به آموزش و پرورش که سالهاست پیشنهادهایی در راستای گسترش کتاب و کتابخوانی میشود. هیچ کدام از این حرفها تازه نیست اما متأسفانه به این پیشنهادها توجهی نمیشود. باید فردی جرأت پیدا کند و بگوید به عنوان نمونه در مقطع راهنمایی برخی از درسها باید در قالب تحقیق ارائه شوند تا دانشجویان وادار به مطالعه شوند. اما متأسفانه ما بهرهای از ابزارهای مفید آموزشی نمیگیریم و تنها متکی به حفظ کردن مطالب هستیم. نتیجهاش هم میشود اینکه دانشجویانی که تازه وارد دانشگاه میشوند از ابتدا باید دروس کلیدی دبیرستان رابه صورت پیش نیاز بخوانند. اگر همه اینها را فرا گرفته بودیم که هرکدام علامه دهر بودیم!
از کتاب نخوان بودن مردممان گفتید. گمان نمیکنید این مسأله از مسائل اقتصادی نیز ناشی شود؟
یک خطای بسیار رایجی که متأسفانه در کشور رواج پیدا کرده این است که دلایل مختلفی را برای کتاب نخواندن خود ردیف میکنیم. از گرانی کتاب میگوییم در حالی که حاضریم چند برابر بهای یک کتاب را برای هزینههای روزمره و غیر ضروری خود صرف کنیم. چرا راه دور برویم هماکنون هزینه خرید یک ساندویچ در تهران چقدر است؟ من رستورانها را نمیگویم! با رستوران گردان برج میلاد که هزینه هر پرس غذای آن 170 هزار تومان است کاری ندارم. منظورم همین ساندویچ فروشیهای مرکز شهر است. تقریباً برابر با خرید یک کتاب میشود. پس پول هزینه میشود اما به کتاب که میرسد کسی حاضر به پرداخت نیست چرا که هنوز تبدیل به ضرورت نشده است. مورد دومی که آن را بهانه کتاب نخواندمان میکنیم این است که وقت نداریم. اتفاقاً معتقدم به همان دلیل اول، وقت کافی هم داریم. روزی چند هزار پیام وایبری یا غیره برای شما میآید. با بررسی کوتاهی متوجه میشوید که مردم برای چک کردن شبکههای مجازی حتی از خواب خود زدهاند. حاضریم شبها حداقل یک ساعت کمتر بخوابیم اما پیامهایی که برایمان ارسال شده را بخوانیم اما نوبت کتاب که میشود؛ وقت نداریم! سومین موردی که از آن میگوییم بحث ممیزی است. این در حالی است که اگر واقعاً به دنبال مطالعه کتابی باشیم حتی براحتی میتوانیم به نسخه اصلی و سانسور نشدهاش نیز دست پیدا کنیم. اصلاً شما به دنبال چه کتابی رفتهاید که دسترسی به اصل آن ممکن نبوده؟ پس میبینید که اینها همه بهانه است. کتابخوانی در کشور ما به یک فرهنگ تبدیل نشده است. خانم خانهدار ما ترجیح میدهد در بوفه خانه بشقاب بچیند تا کتاب!
به این شاخصهها اشاره کردید تا ثابت کنید مردم ما کتابخوان نیستند. پس ماجرای آن سرانه مطالعه 75 دقیقهای که در دوران مدیریت سابق نهاد مطرح شد از کجا آمده؟
کاری به جزئیات پژوهشهای انجام شده ندارم. البته نقد شما صحیح است و این عدد بستگی به ملاک ارزیابی پژوهشگران دارد. شما میتوانید بگویید که حتی زیرنویسهای تلویزیون هم جزء سرانه مطالعه به شمار میآید. حتی میتوانید بیلبوردهای خیابان را نیز مطالعه حساب کنید. باید بررسی شود که آمار دقیق مطالعه خود کتاب چقدر است. این میانگین گرفتنها حتی اگر واقعی هم باشد قابل تعمیم به عموم مردم نیست. از تمام این حرفها که بگذریم تا وقتی قبح کتاب نخواندن را نشان ندهیم موفق به تبدیل آن به ضرورت نخواهیم شد
به گزارش لیزنا، اداره کل امور فرهنگی نهاد همزمان با برگزاري نخستین دوره آموزشی مهارت قصه گویی برای کتابداران کودک سراسر کشور، پوستر معرفي مجموعه كتاب هاي آموزش مهارت قصه گويي با عنوان «مادران قصه گو» را منتشر کرده است که علاقه مندان می توانند با مراجعه به کتابخانه های عمومی سراسر کشور این کتاب ها را امانت گرفته و مطالعه کنند.
در این راستا و به مناسبت برگزاري نخستین دوره آموزشی مهارت قصه گویی برای کتابداران کودک سراسر کشور كه از تاریخ ۲۶ لغایت ۲۹ فروردین ماه، از سوی معاونت توسعه کتابخانه ها و کتابخوانی نهاد و با تدریس استاد مصطفی رحماندوست، شاعر، نوسینده و مترجم کتاب های کودک و نوجوان برگزار مي شود، اداره کل امور فرهنگی نهاد پوستر جدید «این چند کتاب» شامل معرفی نه عنوان از کتاب های موجود در کتابخانه های عمومی کشور در مهارت هاي قصه گويي براي مادران را با عنوان «مادران قصه گو» برای اطلاع مادران و ساير علاقه مندان کتاب و کتابخوانی و اعضای کتابخانه های عمومی منتشر کرده است که در ادامه به اختصار معرفی می شوند.
۱. چگونه كودكان و نوجوانان را به مطالعه علاقهمند كنيم؟/ ماشاء الله كاربخش راوري/ انتشارات مدرسه/ تعداد صفحات: ۱۸۳
گسترش فرهنگ مطالعه، كتابخواني و رجوع به كتابخانهها، چاپ و انتشار كتاب و شيوهي بهرهبرداري از اين ابزار فرهنگساز بيجايگزين فرصت رشد و تعالي را براي جامعه فراهم ميآرود و در اين ميان، ايجاد رغبت و عادت به مطالعه و كتابخواني در بين كودكان و نوجوانان از اهميّت ويژهاي برخوردار است.
اين اثر ارزشمند و كاربردي كه در ۴ فصل نظام يافته تلاش دارد تا به اين سؤال اساسي كه چگونه ميتوان كودكان و نوجوانان را به مطالعه علاقهمند كرد پاسخ گويد.
فصل نخست با عنوان "چرا كودكان و نوجوانان بايد مطالعه كنند" به تبيين دلايل وجود ضرورت ايجاد عادت به مطالعه در كودكان و نوجوانان پرداخته و آثاري را كه اين امر به دنبال خواهد داشت را بيان داشته است.
فصل دوم با عنوان "نقش خانواده" به راهكارهايي كه با رعايت آن، خانواده به عنوان يكي از مهمترين و اثربخشترين عناصر تربيتي بر روي كودك ميتواند عادت به مطالعه را در كودك ايجاد نمايد اشاره دارد.
در فصل سوم هم به تبيين نقش آموزش و پرورش در رشد ميل عادت به مطالعه در كودكان و نوجوانان پرداخته شده و براي اين امر راهكارهاي متعددي را معرفي كرده است.
در فصل پاياني با عنوان "نگاهي به تجربهي ديگران" به مرور تجربههاي موفق در ايجاد عادت به مطالعه در كودكان و نوجوانان در كشورهاي مختلف پرداخته است.
مطالعهي اين كتاب خواننده را با راهكارهاي عملي ايجاد عادت به مطالعه در كودكان و نوجوانان آشنا ميكند آن هم بدون پرداختن زياد به مباحث نظري و تئوريك و از اين منظر كتاب از بسياري آثار مشابه متمايز است.
قصه گويي سنتي ديرينه و ديرپا است. گذر زمان، تغيير مكان و گسترش وسايل ارتباط جمعي در اهميت، ارزش و تأثير قصه تغييري ايجاد نكرده است. قصه گويي آرامش را هم به قصه گو و هم به شنونده هديه مي كند و فعاليتي ست بي خرج و پربار كه اگر به صورت عادت در خانواده ها درآيد، بسياري از نابساماني هاي رواني فرزندان را درمان مي كند.
«مهارت قصه گوئي» كتابي از خانم آني پولووسكي است كه يكي از قصه گويان حرفه اي و با تجربه است. ترجمه ي كتاب براي خواننده ي ايراني با ملاحظات مترجم حذف و اضافاتي دارد. در برخي از موارد كه مثال هاي كتاب زبان اصلي با حال و هواي فرهنگ ايراني سازگاري نداشته با مثال هايي بومي جايگزين شده است. مطالب كتاب به صورت خلاصه ترجمه شده و توضيحاتي كه از حد و حوصله خوانندگان خارج بوده، حذف شده است. مترجم كتاب، مصطفی رحماندوست، شاعر «صد دانه یاقوت»، شاعر، نویسنده و مترجم کتاب های کودکان و نوجوانان اين اثر را به فارسي برگردانده است.
اين كتاب داراي پنج بخش است. در هر بخش به سئوالاتي همچون: چرا قصه گويي كنيم؟ چه وقت براي قصه گويي مناسب است؟ چه نوع قصه هايي براي گفتن مناسب است؟ چگونه قصه بگوئيم؟ پاسخ داده است و در بخش پاياني چند قصه مناسب ارائه شده است.
۳. هنر قصه گويي/ علي خانجاني/ كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان/ ۱۴۴ صفحه
چیستی، چرایی و چگونگی قصه گویی محتواي اصلی «هنر قصه گویی» را به خود اختصاص داده و نويسنده به شناخت قصه گویی و جنبه های هنری آن و بررسی انواع قصه گویی پرداخته است. بسیاری بر این عقیده اند که قصه گویی ابزاری کهنه و از کارافتاده و متعلق به روزگار گذشته است. اما به باور علی خانجانی این ابزار، هنری ست کارآمد که در دوره های زمانی مختلف، با قابلیت های بسیاري به روز مي شود و حیات خود را پی ادامه مي دهد.
در بخش چگونگی، با اشاره به نمونه های موفق و ذكر مثال از قصه های آشنا براي مخاطبين، راه ورسم قصه گویی از انتخاب قصه تا پرورش و آماده سازی آن برای اجرا، به مخاطبان کتاب که اولیای تربیتی هستند، آموزش داده می شود.
نويسنده يكي از دلايل خود براي نگارش كتاب حاضر را كمبود مطالب كاربردي و متناسب با نيازهاي فرهنگي جامعه در اين خصوص دانسته است. مولف معتقد است بيشتر مطالب موجود در اين زمينه، ترجمه و ناسازگار با شرايط بومي ـ فرهنگي ايران است. بنابراين قصه هاي ترجمه اي دور از ذهن و غريب براي قصه گويان ايراني است كه اثر بخشي آن را محدود مي كند. منابع تأليفي داخلي نيز بيشتر توسط كساني نگارش يافته كه عمده تجارب و فعاليت هاي شان در حوزه هاي نظري و پژوهشي قصه گويي بوده و كمتر با مسائل اجرايي و نيازهاي كاربردي علاقمندان مرتبط است. دليل ديگر، پاسخ دادن به پرسش هاي متعدد و فراواني ست كه از طرف علاقمندان و فراگيران آموزش هاي قصه گويي طرح شده، انگيزه ي نوشته شدن اين اثر است.
۴. کودکان به قصه نیاز دارند؛ کاربردهای افسانه و افسون/ برونو بتلهایم/ کمال بهروز کیا/ نشر افکار
کتاب «کودکان به قصه نیاز دارند؛ کاربردهای افسانه و افسون» کاربردها و کارکردهای قصه های عامیانه را در فرآیند فرهنگ پذیری نشان می دهد و نقش قصه ها را در دنیای کودکان باز می گوید. کارکرد مثبت قصه ها در شکل گیری شخصیت و نگاهی دوباره به قصه های عامیانه بحث اصلی کتاب است.
وجود معنا در زندگی کودکان اهمیت بالایی به لحاظ شخصیتی و رشد دارد. کودک اگر به گونه ای تربیت شود که زندگی برایش پرمعنا باشد، در طول عمر خود با مشکلات کمتری روبرو خواهد شد. ادبیات و داستان های عامیانه از جمله بهترین ابزارهای معنابخشی به زندگی کودکانند. بخصوص قصه های عامیانه ي خیال انگیز دارای شخصیت هایی هستند که کودک می تواند خود را در نقش آن ها بیابد و از تجارب آن ها درس بگیرد. شخصیت هایی که کودک تمایل ها و ترس های خود را در آنان می بیند.
نکته دیگری آنکه کودکانِ هنجار و ناهنجار با هر درجه هوشی، بیشتر قصه های عامیانه را می پسندند. نويسنده این مسئله و دلیل آن را در کتاب مطرح کرده است. در بخش اول کتاب مفاهیمی کلی در زمینه روان کاوی قصه ها و مسائل تربیتی مربوط به آن را همراه با مثال هایی از اساطیر و قصه های مختلف ارائه می کند. بخش دوم قصه های مشهوری مانند هنسل و گرتل، گیسوطلا و سه خرس، سفید برفی، بررسی و تأثیر آن بر ذهن کودک را نشان می دهد.
«هنر قصه گويي خلاق» كتابي كاربردي و مسرت بخش براي قصه گويان، معلم ها، والدين و هر آن كسي ست كه دست اندركار هستي بخشيدن به قصه هاست. كتاب براي قصه گويان پر تجربه همانقدر با اهميت و مفيد است كه براي كم تجربه ها. اين كتاب بر هنجارهاي اجتماعي، نگرش هاي اخلاقي و از همه مهمتر احترام به كودكان تأكيد دارد و در حقيقت گرد هم آمده از تجربه هاي شخصي يك قصه گوي تواناست.
محور بحث هاي كتاب، قصه گويي خلاق ست كه امروزه به يكي از برنامه هاي رايج مراكز پيش دبستاني است. شيوه نگارش كتاب به گونه اي ست كه راه ها و فنون قصه گويي، تفاوت قصه ها و بيان خلاقانه آنها آموزش داده مي شود. خواننده ي ايراني بايد با در نظر گرفتن تفاوت هاي فرهنگي بومي با نويسنده اثر، به تجربه هاي متناسب با فرهنگ خود دست يابد.
در بخش اول با عنوان قصه هاي پريان به ساختار حكايت هاي سنتي و شخصيت هاي مختلف آن، مايه ي اصلي و فضاي داستان آشنايي مي شويم. در بخشي ديگر از كتاب به آميختن قصه ها با بازي ها و اشعار اشاره شده است. در بخش دوم كتاب با عنوان پي گرد در ژانرها به انواع متفاوت حكايات حيوانات با تأكيد بر فابل به عنوان ژانري متمايز ولي مربوط به حكايت پريان پرداخته است. در اين بخش نويسنده از چگونگي رهبري مردم توسط افسانه ها و اسطوره سازي و قصه هاي گزاف و شاخ دار و اغراق آميز، داستانهاي آرزومندانه و داستان هاي مرتبط با آرمان شهر سخن گفته است. بخش ديگر، درباره ي مواجهه غيرمعمول با داستان هاي علمي ـ تخيلي است. بخش بعدي، چشم اندازي تازه به نمايش هاي خلاق و ويديو در كار با كودكان را تشريح مي كند. و بالاخره بخش آخر استفاده بجا و نابجا از قصه گويي را توضيح مي دهد.
۶. نقش دلپذیر؛ قصه گویی برای تربیت بهتر کودکان/ حسین فرخ مهر/ عابد/ ۲۴۸ صفحه
داستان مكمل ديگر روش هاي تربيتي ست كه تأثير آن بر ذهن كودك همچون نقش بر سنگ، ماندني و ديرپاست. برانگيختن حسّ كنجكاوي، دقت، شناخت محيط و كشف حقايق، پاسخ به برخي از نيازهاي شناختي انسان، سرگرمي و برخورداري از لحظات شادي، پختگي و رشد احساسات، ايجاد ايمان مذهبي و فضايل ارزنده، برقراري روابط دوستانه ميان كودكان و يا ميان آنان با والدين و مربيانشان، آماده سازي براي زندگي اجتماعي و جامعه پذيري، بيان نصيحت به صورت غير مستقيم به منظور برطرف كردن نواقص و ضعف هاي رفتاري، ايجاد گرايش به كارهاي خوب و دروني كردن ارزش ها، پرورش خلاقيت كودك و غيره، همگي از طريق قصه گوئي مي تواند حاصل شود. قصه گويي با ذات بشر همخواني دارد و براي كودكان شادي آفرين است. قصه كودكان را از دانايي سرشار و اشتياق به يادگيري و دستيابي به تجربه هاي تازه را برايشان آسان مي سازد.
موضوعات مطرح شده در بخش هاي هشت گانه ي «نقش دل پذير» بيانگر جايگاه و اهداف، اهميت و فوايد، پيشينه و خاستگاه قصه گوئي و همچنين ويژگي هاي داستان هاي قرآني، معرفي برخي عناصر قصه هاي ايراني، انواع داستان و افسانه هاي كهن عاميانه و قومي، نشانه هاي داستان خوب، شيوه هاي قصه گويي، انواع و اصول مهارت خلاصه نويسي داستان ها، نقش قصه گويي در تعليم و تربيت فكري و روحي كودكان، استفاده از نمايش خلاق همانند چيستان، بازيِ حدس زدن، پانتوميم و بازيِ چه احساسي دارم؟ و كاربردهاي آموزشي نمايش خلاق است. در بخش پاياني كتاب به برخي از نوآوران و مشاهير عرصه داستان نويسي اشاره شده و به زندگي نامه و معرفي آثارشان مي پردازد.
عمده رهاورد قصه و قصه گويي ايجاد شرايطي براي گسترش و شكوفايي خلاقيت در ذهن كودكان و نوجوانان است. خلاقيت، ماندگار و ثابت نيست بلكه هر لحظه مي بايد نو گردد تا روند رشد شخصيت ميسر شود. اين كتاب با مهارت افزايي در زمينه قصه گويي، خلاقيت در بازنويسي و بازآفريني ساختار قصه هاي كهنِ شفاهي را جهت دهي مي كند تا قصه ها با نيازها و خواسته هاي امروزي كودكان و نوجوانان منطبق گردد. از اين رو در راستاي هنر قصه گويي مي توان به بخشي از نيازهاي كودك پاسخ داد و با ياري جستن از قصه ها آموزش هاي لازم و مناسب را به كودكان آموخت.
قصه گويي هنري شفاهي ست كه نياز به شناخت عناصر داستان و ويژگي هاي قصه گويي دارد. اگر قصه گو فنون قصه گويي را بداند و توانمندي قصه گفتن را داشته باشد اما قصه را نشناسد، حاصل كارش به هدر مي رود. قصه گو بايد بداند ساختار يك قصه چيست و در ارتباط با مخاطبش چگونه قصه اي را بايد انتخاب كند و آنگاه به قصه گويي بپردازد.
عناصر ساختاري قصه نظير طرح، موضوع، درون مايه، شخصيت پردازي، فضاسازي، صحنه سازي و غيره به طور اجمالي در اين كتاب شرح داده مي شود. قصه گويي به عنوان پديده اي شفاهي ـ گفتاري مد نظر نويسنده ي كتاب است. بنابراين در پي پاسخ به سئوالاتي ست همچون: چه قصه اي بگوئيم؟ چگونه قصه بگوئيم؟ در پانزده بخش اصلي كتاب، به مواردي همچون بازنويسي كاربردي قصه ها، شيوه هاي قصه گويي، مستقيم گويي، انتخاب قصه، تخيل در قصه، قصه خواني، قصه گويي، لحن، چينش، سكوت خواني، خلاقيت، قصه گويي و رسانه هاي ديگر اشاره شده است.
۸. آيا براي فرزند خود قصه مي گوييد؟/ رضا پورحسين، پگاه وحيدي منش/ لك لك/ ۳۲ صفحه
قصه گويي يكي از قديمي ترين هنرهايي ست كه ميان مردم رواج داشته است. در گذشته قصه ها وسيله اي براي انتقال ارزش ها، تاريخ و آداب و رسوم و سرگذشت افراد و جوامع بوده است. کتاب مصوّر « آيا براي فرزند خود قصه مي گوييد؟» از سري کتاب هاي آشنايي با خصوصيات روان شناختي خردسالان است که به موضوع قصه گويي براي کودکان اختصاص دارد. نگارنده با پرداختن به تأثيرات روان شناختي، اجتماعي و هنري قصه گويي، مهارت هاي لازم را براي قصه گويي مؤثّر معرفي کرده است.
برخي از مهارت هاي لازم در قصه گويي كه در اين كتاب ارائه مي شود بدين شرح است:
ــ قبل از ارائه قصه، براي كودك چندبار آنرا بخوانيد و به هر نحوي كه مي توانيد آن را براي ارئه بهتر به كودك آماده كنيد.
ــ به اين نكته توجه داشته باشيد كه كودكان در سنين پايين، دامنه ي تمركز كمتري دارند و نبايد با آنها سختگيرانه برخورد كرد تا به طور مداوم به تمام داستان گوش دهند.
ــ با استفاده از ايما و اشاره و حالات صورت، جلوه هاي بصري را به داستان اضافه كنيد.
ــ هنگام گفتگو بين شخصيت هاي مختلف داستان، بهتر است از لحن هاي مختلف استفاده كنيد.
ــ قبل از جستجو براي انتخاب يك داستان، هدف خود را از گفتن داستان مشخص كنيد.
ــ در زمان هاي مناسب كه در داستان درباره ي ارزش ها مسائلي يادآوري شده، به تناسب بحث كنيد. البته نيازي نيست كه همه ي مطالب را براي كودك توضيح دهيد. به او فرصت دهيد تا عقايدش را بيان كند و خودش درباره مسائلي كه شنيده است فكر و نتيجه گيري كند.
۹. کودکان به قصه نیاز دارند؛ کاربردهای افسانه و افسون/ برونو بتلهایم/ کمال بهروز کیا/ نشر افکار
کتاب «کودکان به قصه نیاز دارند؛ کاربردهای افسانه و افسون» کاربردها و کارکردهای قصه های عامیانه را در فرآیند فرهنگ پذیری نشان می دهد و نقش قصه ها را در دنیای کودکان باز می گوید. کارکرد مثبت قصه ها در شکل گیری شخصیت و نگاهی دوباره به قصه های عامیانه بحث اصلی کتاب است.
وجود معنا در زندگی کودکان اهمیت بالایی به لحاظ شخصیتی و رشد دارد. کودک اگر به گونه ای تربیت شود که زندگی برایش پرمعنا باشد، در طول عمر خود با مشکلات کمتری روبرو خواهد شد. ادبیات و داستان های عامیانه از جمله بهترین ابزارهای معنابخشی به زندگی کودکانند. بخصوص قصه های عامیانه ي خیال انگیز دارای شخصیت هایی هستند که کودک می تواند خود را در نقش آن ها بیابد و از تجارب آن ها درس بگیرد. شخصیت هایی که کودک تمایل ها و ترس های خود را در آنان می بیند.
نکته دیگری آنکه کودکانِ هنجار و ناهنجار با هر درجه هوشی، بیشتر قصه های عامیانه را می پسندند. نويسنده این مسئله و دلیل آن را در کتاب مطرح کرده است. در بخش اول کتاب مفاهیمی کلی در زمینه روان کاوی قصه ها و مسائل تربیتی مربوط به آن را همراه با مثال هایی از اساطیر و قصه های مختلف ارائه می کند. بخش دوم قصه های مشهوری مانند هنسل و گرتل، گیسوطلا و سه خرس، سفید برفی، بررسی و تأثیر آن بر ذهن کودک را نشان می دهد.
دکتر امین متولیان معاون برنامه ریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد در گفتگو با روابط عمومی نهاد کتابخانههای عمومی کشور، از برگزاری آزمون استخدامی این نهاد در نیمه اول شهریور ماه سال جاری خبر داد.
متولیان درباره منابع این دوره آزمون استخدامی نهاد کتابخانه های عمومی کشور گفت: منابع آزمون 94 همان منابعی است که پیش از این اعلام شده بود و تغییرات اندک احتمالی نیز متعاقباً اعلام می شود.
وی افزود: با توجه به برگزاری آزمون استخدامی نهاد کتابخانه های عمومی کشور از طریق برگزاری آزمون مشترک فراگیر و به صورت کتبی، توسط سازمان سنجش آموزش کشور، اطلاعرسانی در خصوص نحوه ثبت نام آزمون استخدامی نهاد در سال 94 و جزئیات شرایط عمومی و اختصاصی از طریق اطلاعیه سازمان سنجش نیز تا پایان اردیبهشت ماه سال جاری در سایت سازمان سنجش انجام خواهد شد.
معاون برنامهریزی، پژوهش و فناوری اطلاعات نهاد کتابخانه های عمومی کشور با اشاره به اولویت های جذب نیرو در آزمون 94 اظهار داشت: اولویت این دوره آزمون استخدامی نهاد، جذب نیروهای بومی و از میان فارغ التحصیلان رشته کتابداری و با توجه به نیاز هر شهر به نیروی کتابدار در سراسر کشور است البته در معدود استان هایی که در آنها رشته کتابداری هنوز دایر نشده و اسامی آنها بزودی اعلام می شود فارغ التحصیلان رشته های علوم انسانی مجاز به شرکت می باشند.
وی با تاکید بر حذف مصاحبه از مراحل استخدام نهاد کتابخانه های عمومی کشور به سوابق کاری کتابداران انجمنی و روستایی اشاره کرد و گفت: کتابداران انجمنی و روستایی نیز در صورت داشتن شرایط می توانند در آزمون شرکت کنند. سابقه همکاری این گروه از کتابداران در نهاد، در جمع بندی نمرات آزمون، ضریب مثبت خواهد داشت که جزئیات و شرایط در دفترچه راهنمای آزمون اعلام خواهد شد. البته مطابق قانون طی مراحل گزینش درباره پذیرفته شدگان آزمون الزامی است.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی با اشاره به صرفه جویی ۵۰۰ میلیون تومانی این نهاد از محل شرکت نداشتن در نمایشگاه کتاب تهران، از هزینه کرد این بودجه برای خرید کتاب به انتخاب کتابداران سراسر کشور خبر داد.
به گزارش روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، علیرضا مختارپور دبیرکل نهاد در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن اشاره به تصمیم نهاد کتابخانهها برای شرکت نکردن در بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با تأکید بر اینکه به هیچ عنوان نباید از این تصمیم با عناوینی چون قهر کردن و یا موضوعاتی از این دست سوء برداشت شود، اظهار داشت: نهاد به عنوان یک سازمان فرهنگی، اساسا محصولی ندارد که بخواهد آن را در قالب غرفهای در نمایشگاه بین المللی کتاب عرضه کند و در فضای کم موجود در نمایشگاه، برای خود جایی را در نظر بگیرد.
وی ادامه داد: از سوی دیگر در سالهای قبل و بر اساس استنادات موجود صدها میلیون تومان خرج حضور نهاد کتابخانههای عمومی در نمایشگاه بین المللی کتاب میشده است. این رقم به طور معمول از ۵۰۰ میلیون تومان به بالا بوده و حتی در سال هایی چند برابر این کف رقم خرج میشده است.
واقعاً ترجیح مردم چیست؟
وی افزود: آیا ترجیح مردم این است که کتاب بیشتری در کتابخانههای عمومی برای خواندن داشته باشند یا اینکه نهاد به عنوان متولی کتابخانههای عمومی کشور بودجه اش را صرف حضور در نمایشگاه کند؟
مختارپور افزود: شاید گفته شود هدف از حضور نهاد در نمایشگاه اطلاع رسانی در مورد کتابخانهها و فعالیتهای خودش است. این مساله درست است اما این کار را میشود با انتشار بروشور و اطلاعیه و حتی از طریق پایگاه اینترنتی نیز انجام داد و یا از طریق مجلات و رسانهها اما به طور مسلم الزامی برای ایجاد غرفهای بزرگ در این زمینه و خرجهای آنچنانی در آن طی نمایشگاه نیست.
دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور تصریح کرد: متاسفانه امسال تاکنون تنها نهاد به این موضوع پرداخته است و سایر دستگاههای دولتی مشابه قصد دارند که در نمایشگاه حضور داشته باشند و غرفههای بزرگ توام با پرسنل بزرگ و هزینههای زیاد بر خود تحمیل کنند بی آنکه حتی محصولی داشته باشند. به باور من هر کدام از این نهادها به جای چنین اقداماتی میتوانند در ترویج اهداف نمایشگاه کتاب نقشی موثر بر عهده بگیرند.
متاسفم که دستگاهها به جای ترویج کتابخوانی غرفهداری می کنند
وی افزود: رهبر معظم انقلاب اسلامی در سال های متعدد به موضوع ترویج کتابخوانی و تعریف سیر مطالعاتی و معرفی کتاب خود توصیههای مکرری داشتهاند. متاسفم که شاهدیم دستگاههای دولتی حاضر در نمایشگاه به جای غرفهداری به این مساله اهتمام ندارند. ما در کشورمان کتاب های خوبی را داریم که اگر مردم از انتشارشان مطلع باشند بدون شک آن را میخرند اما متاسفانه اطلاع رسانی خوبی درباره آنها نداریم این کار وظیفه چنین دستگاه هایی است.
مختارپور در مورد چگونگی هزینه کرد این بودجه برای خرید کتاب نیز گفت: پیش بینی ما بر اساس برآورد همکارانمان این است که حداقل صرفه جویی صورت گرفته در این زمینه حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون تومان است که همین بودجه را از همین نمایشگاه کتاب ما به خرید کتاب اختصاص میدهیم.
وی تصریح کرد: به کارشناسانمان اعلام کردهایم که در نمایشگاه، کتاب های جدید را شناسایی کنند و در پرتال نهاد قرار دهند. کتابداران ما از روی این فهرست اعلام کنند که چه کتابی را می خواهند تا ما نسبت به خرید و ارسال آن اقدام کنیم. این فهرست الزاما از آثار تازه ای خواهد بود که منتشر شده و در نمایشگاه عرضه می شود و شامل کتاب های قدیمی نخواهد بود.
به مناسبت سالروز ولادت فاطمه زهرا (س) و روز زن همایش پیاده روی خانواده گی با حضور مسئولان در سطح شهرستان جوین برگزار گردید. در پایان این مراسم نیز که در مقبره شهدای گمنام شهرستان جوین برگزار شد.طی قرعه کشی جوایزی به خانواده های حاضر در همایش داده شد. اداره کتابخانه های عمومی شهرستان جوین نیز در این مراسم حضور فعال داشت و چندین بسته فرهنگی نیز به عنوان جایزه به شرکت کننده گان در این مراسم پیاده روی اهدا نمود.
به مناسبت سالروز ولادت دخت نبی اکرم حضرت فاطمه (س) در سالن ذوالفقار شهر نقاب جشنی برگزار گردید. که در این مراسم از اعضای کتابخانه عطاملک جوینی که نام های آنها فاطمه و زهرا بود نیز از طرف اداره کتابخانه های شهرستان جوین تقدیر به عمل آمد.
کتابخانه عمومی عطاملک جوینی به مناسبت سالرزو ولادت فاطمه زهرا (س) و روز زن و مادر نمایشگاهی کتابی بدین موضوع از منابع کتابخانه جهت آشنایی هر چی بیشتر اعضای کتابخانه با این شخصیت گرانقدر برگزار کرده است. علاقمندان می توانند جهت بازدید از این نمایشگاه به کتابخانه عمومی عطاملک جوینی شهر نقاب مراجعه نمایند.
کتابخانه عمومی عطاملک جوینی در سال 1388 تاسیس شد واز تابستان سال 1391در ساختمان جدید به مساحت زمین950مترمربع و مخزن به مساحت208متر مربع به فعالیت خود ادامه داد.در حال حاضر زیر نظر اداره کل کتابخانه های عمومی استان خراسان رضوی مشغول به فعالیت می باشد.این کتابخانه دارای 14000نسخه کتاب و تعداد اعضا 1000نفر می باشد.
آدرس: شهرستان جوین -شهرنقاب- خ امام خمینی(ره)-خ شهیداوینی- کتابخانه عمومی عطاملک جوینی
شماره تلفن:05145223155
نمابر: 05145223155
کتابخانه شامل بخش های:مرجع-نشریات ادواری-کافی نت-بخش کودک و نوجوان و همچنین نرم افزار نمایه نشریات و بخش سمعی وبصری می باشد.